Riječ urednika

Stiže li konačno malo sektorskog optimizma?

Pokušat ću biti vrlo realan u ocjeni stanja u sektoru privatnih šuma. Mnogi šumovlasnici, posebice oni s manjim posjedima, smatraju da se ništa prevelikog ne događa, dok konzultanti, aktivnije tvrtke i šumoposjednici koji gospodare većim šumskim površinama provode vrlo intenzivne aktivnosti na terenu, jer ih na to prisiljavaju zakonske odredbe. Oni su posljedično uključeni u dosta institucionalnih inicijativa i projekata, koji bi uskoro trebali rezultirati boljim okruženjem za privatne šumovlasnike. Tu se ponovno pojavljuje relativno nova situacija oko nadležnosti nad sektorom, jer je u međuvremenu Savjetodavna služba de facto i de jure preuzela sve aktivnosti, a provedeni su natječaji za doznaku i otpremu, sukladno izmijenjenoj regulativi.

Uvijek nam treba puno vremena za primjenu novih administrativnih okvira, a obično je to praćeno stvaranjem vakuma nadležnosti što dodatno usporava sektor koji je inače inertan, što zbog usitnjenosti posjeda, što zbog relativno manjih površina u odnosu na državne šume koje ipak predstavljaju stariju, zreliju i puno uspješniju sestru. Kasnili su natječaji, neki su bili poništeni, a sve se to neminovno odrazilo i na rad na terenu: na doznake, otpreme te posebice na izgradnju infrastukture i sve radove povezane sa šumom. Uistinu se nadamo da je ovo neka konačna institucionalna forma, koja će se kroz naredne periode samo nadopunjavati i poboljšavati, kako bi poslovanje šumovlasnika bilo djelotvornije, još uspješnije i u javnosti puno vidljivije.

Upravo i naš časopis daje svoj doprinos boljoj informiranosti i boljoj vidljivosti sektora, istina bez ikakvih potpora, nego zahvaljujući trudu i entuzijazmu izdavača. Svima uključenima u sektor treba kanal, odnosno informativni alat kojim će prenijeti svoje poruke. Ponekad nam se čini da to zapravo nikome ne treba i da je postojeći okvir i intenzitet dovoljan, iako mnogi javno govore da puno toga još nedostaje. Stoga se infomriranje kroz strukovni medij ili kroz organizaciju strukovnih evenata nameće kao realna potreba, uz napomenu da treba uštimati programske i sadržajne pojedinosti te interese svi zainteresiranih. To je nešto što moramo uskladiti u narednom periodu, kako bi se osigurao kontinuitet i nastavilo s daljnjim motiviranjem članstva i afirmacijom sektora.

Pred nama je već 3. Međunarodna konferencija šumovlasnika u zagrebačkom Westinu, koja se održava sljedeći tjedan i predstavlja priliku da vidimo kako to rade drugi, oni provjereno dobri poput Austrijanaca ili naših susjeda Slovenaca, koji su isto postigli zapažene rezultate u gospodarenju privatnim šumama. Nadamo se da će se kotač promjena u sektoru nastaviti i da će naredni broj časopisa biti ubrzo pred vama.

Ugodno čitanje!

Marijan Kavran
glavni urednik